100 de avocati pentru Romania

marți, 18 ianuarie 2011

C-aşa-i românu’

Tot observ de câteva săptămâni comportamentul şi ideile românilor când vine vorba de proteste şi sunt puţin dezamăgit… mă aşteptam să fie mai productivi şi mai inventivi…

Până acum singura idee de protest pe care au avut-o împotriva preţului ridicat al carburanţilor a fost alimentarea la pompe cu foarte puţin carburant şi plata cu monede de 1 ban … Cam slăbuţ şi cam stupid … Acest tip de protest se încadrează, alături de plata amenzilor în bani mici în cele mai cretine moduri de a protesta! De ce ? Pentru că tu nu îl faci să sufere pe cel care ţi-a aplicat amenda/crescut preţurile carburanţilor, ci pe bietul angajat, care şi el suferă din cauza aceloraşi probleme ca şi tine! Ba mai mult, suferi şi tu, protestatarule, pentru că trebuie să astepţi până numără funcţionarul/angajatul bănuţii ăia cu care mândru plăteşti tu bunul/amenda. Deci are cineva de câştigat ? Sau e doar pentru a mângâia mândria aceasta dăunătoare a românului? În loc de mandrie, nu ar fi mai bine să avem spirit civic?


O altă idee cretină mai apare la money.ro , site de profil economico/financiar. S-au gândit ei să facă un studiu despre “Cât ar pierde companiile petroliere dacă n-ar mai alimenta nimeni maşina o zi”. Şi fac ei scenarii, se documentează, fac ‘jdemii de calcule, topuri ale celor mai mari jucători de pe piaţa locală a carburanţilor, ca să ajungă la concluzia că “un boicot total de o zi asupra celor trei companii care fac jocurile pe piaţa autohtonă a carburanţilor (n.r. Petrom, Rompetrol, Lukoil) le-ar produce acestora o <> de 22,29 milioane de euro”. Ok, toate astea ar însemna ceva dacă toate autovehiculele care alimentează în mod normal la aceşti trei giganţi nu ar funcţiona, nu ar fi folosite deloc în acea zi, altfel carburanţii tot ar fi arşi, şi tot ar avea nevoie să alimenteze, nu în acea zi, ci în următoarea. Şi atunci ce rezolvi ? Nu alimentezi azi, faci azi pagubă de 22,29 milioane doar ca să le plăteşti mâine ?? O altă problemă care ar fi trebuit luată in calcul în acest scenariu completat cu factorul “autovehiculele să nu funcţioneze in acea zi” este suma care nu ar mai ajunge la bugetul statului. Din nou apare intrebarea: Ce ai de câştigat din astfel de scenariu ?

De ce nu incepeti campanii de genul ”Nu mai folositi auto pentru 3 zile”, in loc de “nu mai alimentati de la petrom pentru 3 zile”? sau “folositi bicicleta pentru trei zile” in loc de “folositi bani marunti pentru a plati carburantul alimentat”?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu